vrijdag 8 augustus 2014

Hippies Twee-punt-nul

Yep! 
Ik geef het toe: 
ik ben libertarist.
Wist ik veel. 
Ohja; of libertariër. Is mij (en mijn spellingscontrole) niet helemaal duidelijk. 
Al hééél lang trouwens. 
Wist ik ook niet. Al zo'n 45 jaar. Huh?
En niet de enige hoor. Welnee; we waren met honderden. 
Wat zeg ik: duizenden, honderdduizenden. Over de hele wereld met miljoenen!
We hadden wel een veel leukerere naam: 
Hippies! 
Vrijheid voor iedereen was ons hoogste doel. Vrij om je eigen leven te leven zo JIJ zelf wilt.
Vrijheid, blijheid, gelijkwaardigheid en vrede natuurlijk. We zaten midden in de Vietnamoorlog.
Love en Peace.     Make love, not war.
Vrij zijn zonder ruzie. Da's een lastige. Daarom riepen wij: “Vrijheid in gebondenheid,” 
Ach, dat was ook al zo oud als de mens zelf: 
“Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.”  en mijn  "Y.O.L.O.B.O.T."

Volgens Libertariërs bestaat democratie niet. Althans niet zoals “normale burgers” denken of hopen. Het is een dictatuur. Een dictatuur van de meerderheid. Democratie is leuk in theorie, maar in praktijk blijkt het juist het tegenovergestelde te zijn. 
Wisten hippies ook al; “de massa heeft nooit gelijk.” Kan ook niet, want elk mens is een individu en “een individuele massa”, da's onzin!
(In de homeopathie wordt een medicijn zo vaak verdunt, dat er zo goed als niets meer overblijft van het oorspronkelijke middel. En dat “slappe water” is dan “het medicijn”. Je bent vrij om erin te geloven, maar of het werkt?. 
Vervang het woord medicijn door mening en je hebt de werking van de democratie.) 

Libertariërs vinden dat de vrijheid het best gewaarborgd wordt zónder de staat. De echte vrije markt zal z'n werk doen en het kaf van het koren scheiden en mensen zullen “goed doen, zich sociaal inzetten” als dat nodig is. Ja, uit vrije wil. Dwang onder geen enkele voorwaarde..... of ik schiet ;-)
(De rechten van de mens, de veiligheid vallen volgens sommigen wel onder de verantwoordelijkheid van de staat)
Ik moet zeggen; vertrouwen in de goedheid van de mens hebben ze wel die libertariërs.

Libertariërs zeggen: belasting is pure diefstal!
Ja, daar waren wij ook achter. Ik heb ooit overwogen om een deel niet te betalen. Precies hetzelfde percentage dat de staat uitgaf aan defensie. Nop, niet gedaan. Yep, uit gemakzucht. Maar we hebben daar wel uren over lopen ouwehoeren,  gediscussieerd. 
Wat we wel deden was bij de keuring van de militaire dienst zo gek mogelijk doen, zeg maar ons als volslagen idioten gedragen om een “S-5” te krijgen. Wij maakten vaak gebruik van onze talenten. Ikzelf heb het nog gekker gemaakt: ik trouwde. 

Wie kent niet het cirkeltje met die A erin? In de jaren 60 had iedereen deze “A” van Anarchy op zijn “pukkel” en schoolagenda getekend. “Fuck the system!” Schattig toch?
Een "pukkel" was een militair (rug)zakje (je kon hem ook normaal dragen aan een lange band) waar je je schoolboeken in propte. Veel te klein, maar wel hip. Dan is de keuze al gemaakt. Fel tegen het leger en dan met zo'n legerplunje rondlopen. We zagen er niet uit, maar protesteren tegen de gevestigde orde konden we wel.

Het economische systeem was en is nog steeds verrot. Al die megalomane multinationals hadden en hebben nog steeds alle macht. Zeker politieke macht (Lobbyisten). Groot, groter, groots. “Fuck die Bovenbazen!” “Fuck de lobbyisten!” Ja, we fuckten wat af. 

Kleinschaligheid! Dat was het alternatief. Gezelliger ook. We gingen lekker samenwonen in communes of in een Vrijstaat. Hoe libertarisch wil je het hebben? 
Nou is Woodstock, de trots van hippies, niet echt kleinschalig te noemen. No ant-fucking, ja! 
Overigens, IS de mens wel in staat om als een echte wereldburger te leven? 
Nog niet, denk ik. Dat overziet hij niet.

Die libertariërs zijn dus volgens mij: Hippies Twee-punt-NUL. (Hippies-2.0)
Rechtse Hippies met pak. Snappen alles van economie. 
Wij zo-links-asde-tieten: geld was het schuim der aarde. Wij verachtten dat. Tot zolang het kon duren dan. Die flappen groeiden niet aan de bomen en de meesten van ons waren arbeiderskinderen. Dat was natuurlijk een voedingsbodem voor socialisme. Wij vonden dat ook wij recht hadden op bijvoorbeeld goed onderwijs en goeie zorg. Net als de rijken godnondeju. Wie dachten ze wel niet dat ze waren!

Dit vergeten die libertariërs van nu wel eens: goed geknipt en gekleed. Hebben alles of kunnen het kopen.
Wij hadden niks, droegen daarom kapotte kleren, vaak expres natuurlijk als protest, uiting, manifest en hadden lange, vaak vette haren. 
Haha, die haren; zelfs lang haar werd uiteindelijk toegestaan in het leger. Een organisatie waar je als soldaat niet zelf mag denken, een nul bent en alleen datgene mag, nee moet doen wat je bevolen wordt. Maar waarin we wel met lang haar onder de helm rondliepen omdat we het recht hadden om onze individuele vrije identiteit te behouden. 
We hebben wel rare dingen voor elkaar gekregen, hè? 
(Sommige hippies gingen rare theorieën aanhangen, zoals het communisme. Met hun rooie boekje. Aijajaj, wat hebben ze daar een spijt van gekregen. Vrijheid en macht aan het volk preken, maar het bleek een dikke vette dictatuur. Zo zie je maar weer wat woorden kunnen veroorzaken. De SP krijgt het nu nog vaak te horen, als de tegenstanders geen argumenten meer hebben.)

Libertariërs zijn overwegend jong en velen hebben een, zelfs meer universitaire diploma's politicologie, wijsbegeerte, IBA, economie. Wel grotendeels gefinancierd door die zo vervloekte linkse staat of pa en ma. Erudiet zijn ze zeker. Drie ton woordenschat, één grammetje duidelijkheid. Misschien doen ze dat wel expres. Je kunt je behoorlijk verschuilen achter de dikke mist van de taal. “Pfff, ik begrijp er geen fuck van. Die's slim.” Krijgen ze het ooit voor het zeggen, dan wordt dat een dictatuur van het intellect. 
Ach, misschien zo gek nog niet. We hebben al genoeg dommigheid aan de macht gehad. Of ze willen een marginale elitaire groep blijven. Lekker aan de wal zonder gevaar. “Shit, dat werkt dus in de praktijk niet. Biertje?“. Beetje “de pot verwijt de ketel -lees de door hen zo gehate SP- dattie zwart ziet.”
Waarschijnlijk willen ze zich helemaal niet met de wereldpolitiek bemoeien, maar gewoon “ernaast leven”. Ook dat was een hippie-idee: de Vrijstaat. Sommige vrijstaten hadden zelfs een eigen munt. 

Maar misschien dat ik als dyslectische boerenlul niet alles snap. Leg het me maar uit. Simpel, hè.
Wat ik wel denk te zien is dat de ideeën van de jaren 60 nog steeds staan als een hippiekot. Alleen met een andere naam en veel, heel veel moeilijke woorden. Libertariërs, wil je iets meer bereiken, neem een voorbeeld aan de popmuziek: de kunst van het weglaten en het simpel houden. Niet dat ik zelf zo van popmuziek hou; ik verveel me snel, vind het een beetje saai en eh...simpel ;-) 

Ook vind ik veel libertariërs een beetje kille, wetenschappelijke analyseurs. Maar dan ga ik op mijn gevoel af. Da's nou precies niet de bedoeling. De meeste Libertariërs zijn aanhangers van de filosofie van Ayn Rand's objectivisme. Dan moet je niet met emoties aankomen. “Beetje kil naar mijn gevoel”, wil ik dan zeggen, maar da kannie
Maar deze “ijskonijnen” hebben wel een punt natuurlijk; gevoel kan behoorlijk in de weg zitten. Hieraan gaan de meeste talkshows ten onder en lijken meer op een kippenhok.

Ik kan niet in de toekomst kijken. Hoe gaat Anarchie in de praktijk werken? Marx had ook de beste bedoelingen. Denk ik. Hij zal vast niet de USSR, Noord-Korea, China of Pol Pot in gedachten hebben gehad.
Persoonlijk ken ik geen enkele libertarier. Alleen via internet. 
(Dat internet zou wel eens dé ideale mogelijkheid tot een betere samenleving kunnen gaan worden)  
Maar ik vrees dat een avondje lekker slapouwehoeren met een peukie en een pilske niet echt gezellig wordt. Godskolere, wat een zuurzeikers. Nog erger dan de volkskrant. 
Dat hadden wij toch snel door: “FlowerPower”, “Live-B-4-U-die”, “Isser leven voor de Dood?”, Sleep-Ins, Provo's, Kabouters, rijdende bloembakken op auto's, witte fietsen plus een plan, “Love&Peace”, “relax, weetje”  en natuurlijk de geest-en oorverdovende middelen. 
Kortom: Discussiëren OK, maar "tmot wel gezellig blijven".

Riep ik vroeger: “Peace man!”  Misschien een goeie voor de Hippie-2.0 “Freeze, man!”
Wij gingen de vrijheid direct praktiseren. OhJa, met heel veel vallen en stoten. Bulten en builen. Bont en blauw. En weer opstaan om verder te gaan. Relativeren kun je leren.
Nu hebben de libertariërs een waterdichte theorie en – dank u – ook een leuze. 
Tijd voor de praktijk! Gezellig!

RFTS 





-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nog meer lezen?
Er is genoeg, bijvoorbeeld:

15-01-2015:
toegegeven, deze poster is wel erg leuk en RAAK!
(Toch maar eens op gaan stemmen? OK, doe ik!)
Hoewel deze poster natuurlijk méér zaken als "management", "bureaucratische gelaagdheid" belachelijk maakt. 
Terecht, maar zou net zo goed van de SP (-_-) kunnen zijn.





11-12-2015
http://denachtwakers.nl/2015/12/11/libertarische-paranoia-en-libertarische-correctheid/
Leuk en interessant, zeker ook voor Libertariërs.

04-06-2016:
Deze Belgische meneer Gronda
wil de Hippies terug en de orde verstoren.
H E E R L I J K ! 
Hoe nostalgisch wil ik het nog krijgen?








Geen opmerkingen:

Een reactie posten